
In mijn vorige blog heb ik iets verteld over de omgangsregeling na een echtscheiding.
Sinds er gescheiden wordt, bestaat er al een vorm van omgangsregeling ten behoeve van de kinderen. Heel vroeger niet afgesproken, laat staan vastgelegd. Tegenwoordig is het vastleggen van een omgangsregeling een belangrijke voorwaarde om de rechtbank te overtuigen dat er is nagedacht over de zorg voor en het welzijn van de kinderen.
Wat staat er allemaal in een ouderschapsplan?
Het gaat hier om afspraken die gemaakt worden hoe de zorg voor de kinderen tussen de ouders wordt verdeeld. Je kan dan denken aan wanneer de kinderen bij de moeder of de vader zijn, wie de kinderen ophaalt of wegbrengt en hoe de verdeling van de vakanties zal zijn. Maar ook financiële afspraken, zoals de hoogte van de kinderalimentatie, wie de kosten draagt van vrije tijdsbesteding van de kinderen en van wie de kinderen zakgeld krijgen bijvoorbeeld.
Vroeger was een ‘doorsnee’-omgangsregeling dat de kinderen 1 x per 2 weken bij de vader waren. Gelukkig is men zich in de loop van de jaren bewust geworden van het feit dat het voor kinderen net zo belangrijk is een goede band met de vader te hebben als met de moeder. Met die gedachte zijn er inmiddels talloze varianten ontwikkeld op de ‘doorsnee’-omgangsregeling. De variant waarbij de zorg 50/50 is verdeeld, wordt het co-ouderschap genoemd. Het idee achter deze regeling is fantastisch. Zowel vader als moeder hebben evenveel aandeel in de zorg en opvoeding van de kinderen. Het is wel van belang dat een omgangsregeling ook reëel is. Een regeling die moeilijk of niet uitvoerbaar is, daar worden zowel kinderen als ouders niet gelukkiger van.
De keuze voor een bepaalde omgangsregeling heeft niet alleen consequenties voor het welzijn van ouders en kinderen, maar kan ook financiële consequenties hebben. Denk daarbij aan de kinderbijslag, het kindgebonden budget, indien van toepassing overige toeslagen en de heffingskortingen.
Laat je dus goed voorlichten over de gevolgen van de keuze voor een bepaalde omgangsregeling.